Hormonen zijn chemische stoffen, die een uitwerking op de organen en weefsels van je lichaam hebben. Hormonen kunnen weefsels en organen aanzetten/stimuleren of juist afremmen.
Het woord hormoon stamt af van het Griekse woord ‘hormân’ en dat betekent: ‘in beweging zetten’.
Typerend voor hormonen is, dat kleine hoeveelheden een intensief effect hebben. Hormonen worden vervoerd door je bloed en afgebroken in je lever.
Hormonen kunnen een direct effect geven, maar zijn ook belangrijk voor processen die over langere tijd en langzamer verlopen. Hormonen regelen bijvoorbeeld de groei, beïnvloeden je stofwisseling, beïnvloeden jouw gedrag en het karakter van mensen. Ook zorgen zij ervoor dat de verschillende organen (samen) goed functioneren.
Wat is het verschil bij jongens en meisjes?
Om het verschil in hormonen bij jongens en meisjes te begrijpen is het goed om eerst even naar de overeenkomsten te kijken!
Zowel bij jongens als bij meisjes worden de hormonen in begin van de pubertijd actief. Gemiddeld vanaf een jaar of 12/13. We maken onderscheid in de ‘mannelijke hormonen’ en de ‘vrouwelijke hormonen’. Bij jongens is dit het testosteron en bij meisjes het oestrogeen en het progesteron.
Wat belangrijk om te weten is dat meisjes ook de mannelijke hormonen hebben en jongens ook de vrouwelijke hormonen!
De meiden hebben in verhouding meer oestrogeen en progesteron dan testosteron. En jongens hebben in verhouding meer testosteron dan oestrogeen en progesteron. De exacte verhoudingen/balans tussen deze hormonen is bij iedereen verschillend en daardoor dus uniek!