A-Z

Van A tot Z - Alle informatie over Acne
A
Androgene hormonen: Mannelijke hormonen.
Adrenaline: Stof die het hart sneller laat kloppen en de bloeddruk doet toenemen bij opwinding, grote spaninning enzovoort.
Afvalstoffen: Stoffen die niet meer door het lichaam kunnen worden gebruikt en moeten worden afgevoerd.
Antibacterieel/antiviraal: Bacterie en virus dodende stof van natuurlijke of kunstmatige oorsprong.
Antibiotica: Geneesmiddel tegen een infectieziekte dat de microbe direct aanpakt die de ziekte veroorzaakt.
B
Bloedsuikerspiegel: De bloedsuikerspiegel is de concentratie van glucose in het bloedplasma.
Behandelplan: Het samenstellen van een schema van hoe vaak of hoe veel je behandeld moet/kan worden.
C
Comedonen: Ander woord voor mee-eters.
Corpus luteum: Onderdeel van een eierstok, dat gevormd wordt uit de follikel na de eisprong en zorgt voor progesteronproductie.
Cortisol: Hormoon gemaakt door de bijnieren.
Camouflage: Het zodanig toepassen van kleur, tekening en vorm dat een normalerwijs zichtbaar object tegen zijn achtergrond verdwijnt of moeilijker wordt herkend.
D
Dermatografie: Andere benaming voor medische pigmentatie en permanente make-up.
E
Enzymen: Een eiwit dat een chemische reactie binnen of buiten een cel mogelijk maakt of versnelt zonder daarbij zelf verbruikt te worden of van samenstelling verandert. Enzymen zijn zeer specifiek.
F
Follikel: 1. In eierstokken: blaasje waarin de eicel zich ontwikkelt.
2. In huid: Haarzakje
Folliculaire fase: Eerste fase in de menstruatiecyclus.
G
Gynaecomastie: Ontwikkeling van de klieren van de mannelijke borsten, waardoor deze op vrouwenborsten lijken.
Glucose: Andere benaming voor suiker.
Gezichtsverzorging: Het gebruiken van gezichtsproducten als crèmes, reiniging e.d. voor je gezicht.
H
Hormonen: Bioactieve stoffen die processen in het lichaam reguleren.
Hypofyse: Hypofyse of hersenaanhangsel is een hormoonklier onder aan de hersenen, die in verbinding staat met de hypothalamus en o.a. stimulerende hormonen afscheidt.
L
Immuunsysteem: Natuurlijk afweermechanisme van het lichaam.
Inflammaties: Ontsteking. De verdediging van het lichaam tegen vreemde organismen, waarbij witte bloedcellen de bedreigende indringer omringen. Gaat gepaard met o.a. roodheid, zwelling en warmte.
L
Lederhuid: Laag van de huid, gelegen tussen de opperhuid en het onderhuidsbindweefsel. In de lederhuid liggen de warmte-, koude-, druk- en tastzintuigen. Verder liggen er in de lederhuid zenuwen met pijnpunten, haarspiertjes, bloedvaten en zweetklieren.
Luteale fase: Tweede fase in de menstruatiecyclus.
Littekens: Een zichtbaar overblijfsel van een oude verwonding.
M
Mee-eters: Is een ophoping van hoorn in de uitmonding van het haarzakje.
Mee-eters/blackheads: Zwarte puntjes geoxideerd talg die op de huid zichtbaar zijn. Ook wel comedo genoemd.
Menstruatiecyclus: De `menstruatiecyclus` is een periodieke verandering in het lichaam van de geslachtsrijpe vrouw tussen de puberteit en de menopauze. De cyclus heeft te maken met de eicelrijping en het klaarmaken van het lichaam voor mogelijke zwangerschap.
Moleculen: Het kleinste deeltje van een stof dat nog alle eigenschappen van die stof bezit (een molecule bestaat uit atomen van één of meer elementen)
N
Nodus: Een knobbel groter dan 1 centimeter.  Geeft een zwelling in de huid en berust op een ontsteking.
Noradrenaline: Noradrenaline wordt geproduceerd in de bijnieren en zorgt voor de bloedvatvernauwing/vasoconstrictie. Het beïnvloedt ook in kleinere mate dan adrenaline de bloedsuikerspiegel en contracties van gladde spieren.
O
Opperhuid: De bovenste laag van de huid ofwel een aaneensluitende laag cellen aan de buitenkant van organismen.
Onderhuid/onderhuids bindweefsel: Weefsel dat zorgt voor de verbinding tussen de huid en de daaronder liggende spieren en beenderen. Bestaat voornamelijk uit vetcellen.
Oestrogeen: Dit is het belangrijkste vrouwelijke geslachtshormoon. Het wordt door de eierstokken gevormd. Het zorgt vooral voor de opbouw van het baarmoederslijm, daar waar de bevruchte eicel zich zal gaan nestelen.
Ovarium: Ovarium of eierstok is het orgaan waar de ontwikkeling van eicellen plaatsvindt en waar de vrouwelijke geslachtshormonen gevormd worden.
Ovulatie: Het uitstoten van het ei uit de rijpe follikel; het moment dat het rijpe ei het ovarium verlaat.
Ontsteking: Het gevolg van het vrijkomen van lichaamsvreemde stoffen in het lichaam op een plek waar het weefsel is beschadigd. We spreken van vier hoofdsymptomen van ontsteking: warmte, pijn, roodheid en zwelling.
Ontsmetten: Het gericht doden van kleine organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen.
P
Pustels/puist: Een met etter gevuld blaasje of abcesje in de opperhuid.
Papels/pukkel: Een knobbeltje of een iets verheven verdikking van de huid kleiner dan 1 centimeter.
Propioni Bacterium acnes: Ook wel P. Acnes genoemd. Een bacterie die van nature op de huid leeft en door samenloop van factoren acne kan helpen veroorzaken.
Progesteron: Dit is het op één na belangrijkste hormoon dat in de eierstokken wordt aangemaakt. Het gaat meteen na de eisprong werken en het heeft veel belangrijke taken. Het zorgt voor de best mogelijke omstandigheden bij een zwangerschap.
Permanente Make-up: Het inbrengen van pigmenten door middel van naaldjes ten behoeve van het ontbreken van haartjes, voor cosmetische verfraaiing of medische indicatie.
Passieve acne: Bij deze vorm van acne zijn er geen grote ontstekingen of pustels (meer) te vinden. De huid heeft meer last van gesloten comedonen of restvlekjes en littekens van eerdere ontstekingen.
Q
R
S
Schimmels: Een schimmel (fungus meervoud fungi), is een organisme dat leeft van organische stoffen. Het kan variëren van zeer complexe vormen zoals paddenstoelen tot eencellige vormen zoals gist. De meeste schimmels zijn goed voor ons maar sommige kunnen in of aan ons lichaam groeien en infectie veroorzaken.
T
Talg: Talg of sebum is een vettige beschermende stof die door kliertjes in de huid wordt gemaakt. De talg komt naar buiten via de poriën, kleine openingen in de huid. Talg beschermt het haar en houdt de hoornlaag soepel.
Testosteron: Mannelijk geslachtshormoon die de mannelijke secundaire geslachtskenmerken veroorzaakt.
U
V
Virussen: Zeer kleine, ziekteverwekkende micro-organismen. Virussen verschillen van bacteriën en andere levensvormen doordat ze zich niet onafhankelijk kunnen voortplanten. In plaats daarvan koppelt een virus zich aan een levende cel om te kunnen vermeerderen.
Verhoornd: een verhoorning wordt ook wel hyperkeratose genoemd en dat houd in, een verdikking van bovenste laag van de huid. In deze verhoornde laag bestaan geen levende cellen meer, zijn ze vaak volledig opgedroogd en bevatten geen vocht meer.
W
Witte bloedcellen: Witte bloedcellen of leukocyten zijn cellen met een celkern die zich in het bloed bevinden. Ze vormen een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Witte bloedcellen spelen ook een rol bij sommige allergische reacties.
Whiteheads: Een gesloten comedoon ofwel een afgesloten haarfolikkel gevuld met talg.
Werkstoffen: Alle stoffen in de cosmetica werken op een of andere manier. Zo heb je conserveerstoffen, vulstoffen, geur- en kleurstoffen e.d. Met werkstoffen bedoelen we echter stoffen die voor een specifieke werking worden toegevoegd: huid- en haarherstellers. In het jargon van de cosmetici zijn dit actieve stoffen
X
Y
Z
Zeep: Reinigingsmiddel dat, door wrijven met water, in schuim kan oplossen. Je hebt verschil in zeep dat geschikt is voor reiniging van kleding, objecten,  je lichaam of voor je gezichtshuid.
Zuurgraad: De zuurgraad wordt uitgedrukt met de pH-waarde. De concentratie waterstofionen is bepalend voor de zuurgraad. Een hoge concentratie ionen zorgt voor een zuur milieu, met een pH-waarde lager dan 7,een lage concentratie ionen zorgt voor een basisch milieu, met een pH-waarde van hoger dan 7.
Zorgverzekeraar: Een aanbieder van zorgverzekeringen.

Facebook

Twitter