Bij de meiden produceren de eierstokken de ‘vrouwelijke’ hormonen. Dit zijn er twee:
- Oestrogenen: verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je borsten, groei van schaam- en okselhaar en je menstruatie.
- Progesteron: verantwoordelijk voor een goed verloop van de zwangerschap.
Samen zorgen ze ervoor dat iedere maand een eicel vrijkomt. De samenwerking en wisseling van het progesteron en het oestrogeen noemen we de menstruatiecyclus.
Bij meisjes wordt testosteron in kleine hoeveelheden aangemaakt in de eierstokken en in de bijnieren. De hoeveelheid geproduceerde testosteron bij meisjes ligt tussen de 1-2 mg per dag.
Je wordt ongesteld!
Je menstruatie heeft te maken met de rijping van eicellen en het lichaam voorbereiden op een mogelijke zwangerschap. De menstruatiecyclus heeft dus te maken met de vruchtbaarheid van de vrouw.
De gemiddelde duur van een normale menstruatiecyclus is 25 tot 35 dagen, maar kan uiteenlopen van 21 dagen tot drie maanden. Het verloop wordt gecoördineerd door hormonen. Het kan bij jou dus anders gaan als bij je vriendin!
Gemiddeld genomen is de eerste dag van de menstruatiecyclus, die dag waarop je begint te menstrueren (bloed verliezen). Hormonaal gezien wordt de cyclus in twee fasen verdeeld. De eerste is de folliculaire fase, de tweede na de eisprong de luteale fase.
1Folliculaire fase
Tijdens de eerste fase geeft de hypofyse een hormoon af dat er voor zorgt dat er in de eierstokken (ovarium) een eicel (follikel) rijpt. In de eierstokken zijn meerdere eicellen aanwezig en rijpen achter elkaar non stop door. Tijdens de rijping van een eicel wordt er oestrogeen geproduceerd. Dit oestrogeen zorgt niet alleen voor rijping van de eicel maar ook voor het aanmaken van een ‘slijmlaag’ in de baarmoeder. Wanneer de eicel volledig gerijpt is vindt de eisprong plaats (ovulatie).
2Luteale fase
Na de eisprong blijft er in de eierstok een soort leeg ‘ballonnetje’ achter wat ook wel geel lichaam of corpus luteum wordt genoemd. Vanuit de hypofyse wordt weer een hormoon afgegeven dat ervoor zorgt, dat er in dit gele lichaam progesteron geproduceerd wordt.
Door het progesteron verdikt de slijmlaag in de baarmoeder en bereidt zich voor op een zwangerschap. Indien je zwanger bent, zal dit progesteron de hele zwangerschap geproduceerd worden.
Als dit gele lichaampje enkele dagen later stopt met de productie van progesteron, doordat het niet ondersteund wordt door een zwangerschap geproduceerd hormoon (omdat de eicel niet bevrucht is), zal het baarmoederslijmvlies verschrompelen en loslaten en zal er een bloeding optreden. Je wordt ongesteld.